Vabljeni na izlet na Dolenjsko

Člane OOZ Koper vabimo na izlet na Dolenjsko in v Belo krajino
v soboto 10. in nedeljo 11. oktobra 2020

1. dan – sobota 10.10.2020: Dolenjska
Odhod ob 6.30 uri iz avtobusne postaje na Piranski cesti v Kopru. Prihod v Novo mesto in ogled glavnih znamenitosti mesta, vključno s cerkvico z bogato zgodovino in arhitekturno posebnostjo, nenavadno pri gradnji cerkva. Nato se bomo spustili do reke Krke, kjer se bomo z Rudolfovim splavom popeljali po prelepem predelu porečja Krke. Na splavu bomo okušali domače dobrote z dolenjskega podeželja in uživali ob zvoku harmonike. Po prijetni sprostitvi se bomo odpeljali do Šentjerneja, kjer se bomo seznanili z enim od simbolov Dolenjske, šentjernejskim »petjelnom«. Petelin, kot pomemben simbol Šentjerneja in Dolenjske, je na tem koncu Dolenjske čaščen že od časov Keltov naprej. Pred 15 leti so začeli raziskovati njegove značilnosti in ob pomoči strokovnjakov so opravili selekcijo, ter dobili pasmo, ki se ne imenuje po kokoši, ampak po petelinu, in prišli do zanimivih ugotovitev. Kokoši šentjernejske pasme nesejo jajca, ki vsebujejo izredno visoko stopnjo snovi holin, ta pa je pomembna za delovanje celic v telesu, saj naj bi lahko celo zavirala nastanek demence in alzheimerjeve bolezni. Poleg predstavitve Šentjerneja in petelina, boste deležni še degustacije Plečnikovega čaja od Plečnikove gospodinje Urške.

Pot bomo nato nadaljevali še do druge vasice, do Šentruperta. Šentrupert je poznan po Deželi kozolcev, »nebeškem« vrhu z imenom Nebesa, Frelihovih nagrajenih peninah in cvičkovi princesi ter vinski kraljici, Maji Žibert. Obiskali bomo muzej kozolcev, nato pa sprehodili okoli znamenite šentruperske cerkvice. Po obisku Šentruperta se bomo vračali v smeri Novega mesta, kjer bomo v njegovi bližini obiskali šolsko zidanico na Trški gori. Šolski center GRM, ki je tipično dolenjsko zidanico prenovil, v njej obiskovalcem predstavi kulinarično dediščino Dolenjske. Degustacija vina v zidanici.

Po obisku zidanice vožnja do Novega mesta. Večerja in nočitev v hotelu Šport 4* Otočec

2. dan – nedelja 11.10.2020: Bela Krajina
Po zajtrku vožnja od Novega mesta preko Gorjancev čez prelaz Vahta. Prelaz povezuje kraje ob Krki na severu z Belo krajino. Prvi postanek v Beli krajini bo izvir reke Krupe. Ta slikoviti izvir smaragdne barve pod skalno steno je največji izvir v Beli krajini in tudi življenjski prostor človeške ribice. V vasi Krupa bomo obiskali turistično kmetijo, pri kateri si bomo lahko ogledali tradicionalno belokranjsko hišo s krušno pečjo in črno kuhinjo. Izvedeli bomo tudi zanimivosti o Slovencu Janku Lavrinu, literarnem kritiku, zgodovinarju in prevajalcu, rojenem v vasi Krupa in ogledali razstavo belokranjskih vezenin. Na domačiji nam bodo postregli s tipično belokranjsko malico. Naše raziskovanje Bele krajine bomo nadaljevali z obiskom krajinskega parka Lahinja. Krajinski park spada v zavarovano območje narave Natura 2000, zanj pa so značilni gozdovi, močvirja in vlažni travniki, območje pa je tudi prava zakladnica botaničnih posebnosti. V parku je našel svoj dom tudi ptič vodomec. Med obiskom parka si bomo ogledali Klepčev mlin in žago venecijanko. Mlin je inovativnozasnovan, saj so njegova kolesa spravljena v posebnem lesenem ohišju v samem mlinu, kar je pozimi preprečevalo, da bi se na njih nabiral led, in so v mlinu lahko mleli tudi pozimi.

Po obisku parka bomo pot nadaljevali proti romarskemu središču Tri fare v Rosalnicah v bližini Metlike. Romarski kompleks se odlikuje po treh gotskih cerkvah, stisnjenih znotraj visokega pokopališkega obzidja, ki je verjetno deloma še ostanek protiturškega tabora. Po ogledu Treh far bo sledilo kosilo na eni od domačij, na kateri bomo ponovno okušali belokranjske dobrote.

Po kosilu sledi ogled osnovne šole Bistra buča – šole kot nekoč. V Bistri buči nam bodo na zabaven in humorističen način pričarali pouk kot v 60. letih prejšnjega stoletja, ob tem pa se bomo naučili dediščino Bele Krajine na prav poseben način. Po koncu učenja se bomo odpravili še v vinsko klet na ogled in pokušino vin ob tradicionalni belokranjski pogači, s čimer bomo zaključili naš obisk Bele krajine. Sledi vožnja proti domu in povratek v poznih večernih urah.

  • CENA POTOVANJA:
Pri udeležbi min. 20 oseb 25 oseb 30 oseb 35 oseb 40 oseb
Cena 268 EUR 238 EUR 218 EUR 204 EUR 193 EUR

 Članom OOZ Koper s poravnano članarino zbornica financira 50,00 EUR, tako, da je cena ob predpostavki, da bo udeležencev 30, 168,00 EUR (DDV vključen). Pravico do financiranja ima ena oseba po članu. Za zunanje udeležence velja polna cena 218,00 EUR. V primeru večjega ali manjšega števila udeležencev bomo znesek poračunali.

  • PLAČILO
    Na podlagi vaše prijave vam bo TA Naj tura d.o.o. izstavila račun, ki ga poravnate pred odhodom.
  • PRIJAVE
    Prijavnico, ki jo zaprosite na tel. zbornice 041/725-125 pošljete na OOZ Koper, Staničev trg 1, 6000 Koper ali na e-naslov: andreja.kozlovic@ozs.si
  • ROK PRIJAVE

Sreda, 30.9..2020

CENA VKLJUČUJE: Zunanje oglede po programu, Vožnja z Rudolfovim splavom po reki Krki po enem izmed izbranih programov, Ogled vzgoje Šentjernejskega petelina, Degustacija Plečnikovega čaja, Voden obisk dežele kozolcev, Degustacija vina v šolski zidanici GRM Novo mesto, 1x nočitev s polpenzionom v hotelu Šport 4* Otočec v dvoposteljnih sobah, ogled turistične kmetije ob izviru Krupe z malico, vstopnina v Krajinski park Lahinja, 1x kosilo, program v šoli Brihtna buča, Turistično vodenje, Avtobusni prevoz, Cestnine in parkirnine, Stroške organizacije, DDV.
DOPLAČILO:
– dodatna pijača po porabi,
– enoposteljna soba doplačilo je 28,00 EUR,
–  riziko odpovedi 13,00 EUR, ki se sklene preko Zavarovalnice Sava, lahko ga pa tudi udeleženci sami.

SPLOŠNI POGOJI IN NAVODILA ZA TURISTIČNE ARANŽMAJE so sestavni del programa inpogodbe/voucherja in so vam kot posebna tiskana priloga k programu na voljo na
www.teambuilding-izleti.si

Glede na to, da se stanje zaradi pojava virusa vsakodnevno spreminja, obstaja tudi možnost, da bomo ob poslabšanju razmer primorani izlet odpovedati, o čemer boste pravočasno obveščeni.  Turistična agencija Naj tura nam je zagotovila, da je izvedba izleta možna brez kakršnihkoli zadržkov, le, da je v avtobusu potrebno zagotoviti določeno razdaljo in obvezna je  uporaba zaščitne maske.

Vljudno vabljeni,

Predsednik OOZ Koper
Sergej Pinter