45 let OOZ Koper – »Potrebujemo le razumevanje in posluh«

OOZ Koper je prvi petek tega meseca s slavnostno skupščino obeležila 45 let delovanja. Ob tej priložnosti je predsednik zbornice Sergej Pinter podelili tudi jubilejna priznanja petdesetim članom zbornice za njihovo dolgoletno delo v obrti in podjetništvu.

Predsednik OOZ Koper Sergej Pinter je v uvodnem nagovoru spregovoril o začetkih in razvoju povezovanja obrtnikov in podjetnikov v Kopru. »Začetki so bili skromni. V Župančičevi ulici so imeli tri majhne pisarne brez sanitarij, zaposlena sta bila tajnik in sekretarka, skrbela sta za združenja štirih občin. Predhodniki so se takoj začeli boriti za razvoj drobnega gospodarstva, z banko so sklenili sporazum za boljše pogoje kreditiranja in se vključili, kolikor so jim pač dovolili, v pripravo prijaznejše zakonodaje. Pravzaprav vse to, kar počnemo še danes,« je povedal Pinter in dodal: »Podjetniki potrebujemo stabilno okolje. Reforme so potrebne, vendar naj si oblast za to vzame dovolj časa in enkrat predlaga nekaj celovitega in predvsem pametnega. Lahko bi nas kdaj tudi kaj vprašali. Pravočasno.«

Nagovoril je tudi lokalno skupnost: »Pričakujemo razumevanje, da je samo še malo in srednje gospodarstvo res naše. Ne potrebujemo ne vem kakšne pomoči ali sredstev iz občinskega proračuna. Pričakujemo pa, da se nas pri zadevah, ki se tičejo gospodarskega razvoja, vključi v odločanje že v začetni fazi, predvsem ko govorimo o infrastrukturi in prostorskem načrtovanju. Potrebujemo prostor za razvoj novih gospodarskih con na dostopnih pozicijah in po sprejemljivih cenah.«

Zbrane sta nagovorila in jim čestitala tudi predsednik OZS Blaž Cvar in podžupanja Mestne občine Koper Mateja Hrvatin Kozlovič, v nadaljevanju pa je Sergej Pinter podelil jubilejna priznanja članom zbornice za dolgoletno delo v obrti in podjetništvu.

Med petdesetimi prejemniki priznanj jih je bilo 5, ki bodo letos obeležili 10. obletnico, 13 jih je takih, ki praznujejo 20 let, slavljencev s 30-letnim stažem je bilo 24. Med tistimi s še daljšim stažem pa so priznanja za 40 let prejeli Avtoprevozništvo Šubelj, Adrijano Koren (Koinstal d.o.o., strojne instalacije), Marijan Markežič s. p. (modelno mizarstvo), Dragan Stić s. p. (elektromehanika) in Nevio Zadnik s. p. (strojne instalacije).
Pavel Klabjan, ki se ukvarja z elektromehaniko, servisiranjem in montažo električnih strojev ter naprav, hladilnih naprav in elektroinštalacij, je presegel polovico stoletja delovanja, priznanji za 60 let dejavnosti pa sta prejela družinska obratovalnica Okrepčevalnica Istrska klet in podjetje Slikoplast d.o.o.

Predsednik zbornice  je  podelil  tudi eno zelo posebno priznanje s čimer je sodelavki Tatjani Ivančič,  ob njeni upokojitvi,  izkazal zahvalo za predano, strokovno in zavzeto delo v pisarni zbornice.

Svojo pot  je Tatjana Ivančič pričela pred 42.timi  leti, ko se je kot 16-letna punca zaposlila na obrtni zbornici. Sprva se je soočala s tajniškimi opravili, z leti pa prerasla v samostojno strokovno delavko, ki se lahko danes ponaša z velikim nahrbtnikom izkušenj in znanj, ki jih v zadnjem letu nesebično predaja njeni naslednici Janji. Tatjana je prisotna vse od nastanka zbornice. Skozi desetletja je spremljala napredke, vzpone in padce celotnega zborničnega sistema ter sodelovala pri vseh fazah njenega preoblikovanja.

Cenjena je med strankami, ki se vseskozi vračajo k nje, saj jim nudi strokovnost in prijaznost, ki sta danes precej iskani med, tako rekoč, uradnimi uslužbenci.

Uspeh naše organizacije smo tudi ljudje, ki vsakodnevno hodimo v službo z miselnostjo, da lahko tudi mi nekaj  prispevamo, soustvarjamo in doprinesemo, skratka, da smo zaslužni za vse dobro kar se zgodi.

Predano delo Tatjane Ivančič  je pustilo trajen pečat, ne samo skozi dosežke in rezultate, ki jih je dosegla, temveč tudi skozi osebne odnose, ki  jih je stkala z vsemi sodelavci in funkcionarji zbornice.

Vsi ji želimo, da bo njen upokojenski čas poln zdravja  in zadovoljstva.

Vsem slavljencem inskrene čestitke.

Foto: Fuf, Branko Furlanič s.p.