Izjava za javnost

OBMOČNA OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA KOPER
Staničev trg 1
Koper

Koper, 21.6.2015

Spoštovane in spoštovani,

ta konec tedna smo na Območni obrtno-podjetniški zbornici Koper kot prvi v Sloveniji izvedli neposredne volitve predsednika. To nam omogoča nov obrtni zakon, ki temelji na pravici do združevanja in dovoljuje, da se zbornica samostojno notranje organizira. Volitev, ki so potekale v petek in soboto, se je udeležilo 233 članov zbornice, kar pomeni, da je bila volilna udeležba 29 odstotna.

Člani so največ glasov namenili dosedanjemu predsedniku Slavku Vižintinu, ki je zbral 55% glasov.    Od ostalih kandidatov se je najbolje odrezal Sergej Pinter z 19,21%, sledi Aldo Kocjančič s 13,10% in Mirko Tomšič z 12,66%.

Slavko Vižintin, ki je pred štirimi leti prevzel vodenje zbornice v kriznem času, je tako s svojim dosedanjim delom in programom za prihodnja leta ohranil visoko zaupanje članic in članov zbornice: „Rad bi se zahvalil vsem koprskim obrtnikom, ki so se udeležili volitev in še posebno tistim, ki so mi namenili svoj glas. Kljub nasprotovanju Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in blatenju, ki smo ga bili deležni v zadnjih dneh pred volitvami, so naši člani spoznali in pokazali, da je prišel čas, da sami odločajo o svoji usodi in usodi svoje zbornice. Skupaj bomo v naslednjih letih vodili in zgradili spet močno zbornico. Člane, ki se poslužujejo neresnic za doseganje svojih ozkih interesov pa pozivam, da tega ne počnejo več, ker to škodi celemu obrtniškemu cehu, torej tudi njim.“

Od kar je članstvo v zbornici prostovoljno, se morajo člani tudi bolj angažirati za dosego svojih ciljev napram državi. Vižintin pravi, da se tega koprski obrtniki dobro zavedajo: „Izkazalo se je, da tisti predsedniki sekcij znotraj zbornice, ki so v preteklosti slabo delali in so se člani pritoževali nad njimi, tokrat niso prišli v skupščino, čeprav so bili v tej volilni kampanji glasni in agresivni«.

Glede pisma koprskega župana, ki ga je slednji objavil v dneh pred volitvami, Vižintin še dodaja, da se nadeja dobrega sodelovanja z lokalno skupnostjo, z Borisom Popovičem pa boljše komunikacije. Predvsem si želi, da bi z županom Mestne občine Koper sodelovali za dobro obrtnikov in tudi občine. Na zbornici pričakujemo njegov odziv oziroma povabilo na srečanje za katerega ga prosimo že leta.

Glede ravnanja in izjave predsednika Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, do so volitve v OOZ Koper zanjo nezakonite, predsednik Vižintin pove:« Volitve naj bi za OZS bile nezakonite, za kar je poskrbela OZS sama. Ta v isti sapi pravi, da nima nič proti neposrednim volitvam, brez obrazložitve pa zavrača izdajo soglasja, čeprav to ni v nasprotju ne z obrtnim zakonom in ne z njenim statutom«.