Dostop do eDavkov si samozaposleni čimprej uredite

 

Da bodo lahko izkoristili ukrepe interventnih zakonov, FURS samozaposlene poziva, naj si čim prej uredijo dostop do eDavkov (preko računalnika ali mobilne aplikacije). Le prek eDavkov bo namreč mogoče oddati izjavo za oprostitev plačila prispevkov in pridobitev temeljnega dohodka. Izjava bo na portalu na voljo od 14. aprila 2020 naprej.

Kot so sporočili iz FURS, se že intenzivno pripravljajo na izvajanje ukrepov, ki jih prinaša nov zakonski paket za omilitev posledic epidemije koronavirusa. Za koriščenje nekaterih ukrepov za samozaposlene (denimo za oprostitev plačila prispevkov in pridobitev temeljnega dohodka) bodo morali upravičenci oddati izjavo le prek eDavkov.

Izjava za oprostitev plačila prispevkov in za pridobitev temeljnega dohodka bo pripravljena in na voljo od 14. aprila naprej, zato FURS svetuje, da si samozaposleni do takrat zagotovijo dostop do eDavkov.

Poleg tega svetuje še, da naj se osebno registrirajo v eDavke tudi tisti, ki so doslej imeli pooblaščenca za urejanje zadev s finančno upravo, saj bodo tako lahko vse zadeve preverili in nadzorovali osebno prek računalnika ali mobilnega telefona, kljub temu, da bo pooblaščenec še vedno skrbel za komuniciranje s finančno upravo.

Navodila, kako namestiti eDavke so dostopna na spletnih staneh eDavki (za namestitev na računalniku ali na telefonu).

3. APRIL 2020
VIR: Eva Mihelič, OZS