Spoznali smo navdihujoče podjetniške zgodbe
Zgodbe iz podeželja…
V okviru projekta SPOT Svetovanje Obalno-kraške regije smo 15. maja izvedli strokovno ekskurzijo z naslovom »Zgodbe iz podeželja – primeri dobrih praks«. Ob 9. uri smo se z ekipo podjetnic in podjetnikov odpravili iz Kopra proti Knežaku, kjer nas je sprejel Gregor Slavec, gospodar ekološke kmetije Slavec, prejemnik nagrade Inovativni kmet leta 2021.
Pod mogočno češnjo smo dan začeli s prijetnim sprejemom in domačim aperitivom. Sledil je zajtrk v trgovinici na kmetiji in odlična kava iz Avtomati Štefančič na katero so ponosni. Gregor nas je nato v družbi domačih živali in pasjih čuvajev črede, plemenitih maremsko-abruških ovčarjev popeljal skozi svojo podjetniško zgodbo: od začetnih izzivov pri vzpostavljanju trajnostne kmetije do navdihujočih načrtov za prihodnost. ARK Središče ohranja slovenske tradicionalne in avtohtone pasme živali, kot so drežniške koze, bovške ovce, cikasto govedo, kranjske sivke (čebele) in štajerske kokoši. Njihovi pašniki so dom različnih slovenskih živali, ki jih vzgajajo s spoštovanjem do dediščine in narave. V prihodnosti bodo vzpostavili točko za kamperiste, želijo si razširiti čredo koz mlekaric ter razvoj produktov pod lastno blagovno znamko in več medgeneracijskega povezovanja skozi delavnice za otroke in starejše v okviru projekta Spominčica, demenci prijazna točka in razvoj socialnega podjetništva v okviru Zavoda Zelena pot. V izdelavi je tudi prostor za kurišče ob katerem verjamemo, da se bodo pisale zgodbe, ki bodo ostale v srcih obiskovalcev.
Na seniku (kozolec?) smo se nato udeležili predavanja Aleša Lisca iz podjetja Lisac&Lisac o osebni in poslovni blagovni znamki. Praktična vsebina je spodbudila razpravo o konkretnih podjetniških primerih udeležencev. Delavnica je ponudila ključne prodajne strategije in psihološke sprožilce za uspešno prodajo izdelkov, storitev ali sebe. Osredotočila se je na postavljanje cen, odnos do denarja ter na grajenje močne blagovne znamke. Udeleženci so spoznali tri konkretne načine za povečanje dobička, delavnica pa je bila interaktivna, z vključenim Q&A delom in številnimi provokativnimi temami, ki so spodbudile razmislek.
Gregor nas je po delavnici pogostil s toplim ješprenjem in domačim jabolčnim sokom, sledil pa je sladek zaključek z degustacijo sladoledov Mali knez iz kozjega mleka, predstavljenih tudi v oddaji Štartaj Slovenija. Okušali smo tri različice – od bogatega lešnikovega, kjer se praženi lešniki lepo ujemajo z kremasto osnovo, do osvežilnega Kefirnega bučka in sadne Brkinske pite, ki združuje slive in jabolka v harmonično lokalno sladico.
Obisk kmetije Slavec nam je razkril raznoliko ponudbo, ki temelji na ekološki pridelavi. Koze dajejo mleko, iz katerega nastajajo skuta, različne vrste sira in že omenjeni sladoledi. Kokoši nesejo ekološka jajca, čebele pa prispevajo med, cvetni prah, propolis in naravni čebelji vosek za sveče. Posebnost kmetije so tudi domače jajčne testenine, izdelane iz ekološke moke in jajc in kakovostno meso cikastega goveda, vzrejenega na ekološki način.
Popoldne smo obiskali še destilarno Brin v Rodiku. Ustanovitelja Erik in Petra sta nas sprejela s koktejlom Brin Gin-tonic in predstavila svojo butično pot od prve ideje do razvoja izjemnih ginov. Njuna zgodba se je začela povsem spontano, z radovednostjo in željo, da bi ustvarila nekaj svojega, kar bo izražalo sečišče kraškega in brkinskega sveta in slovensko identiteto. Prve destilacije sta opravljala v domači kuhinji, danes pa Brin slovi kot pionirski slovenski gin, ki je že v nekaj mesecih po lansiranju pritegnil pozornost poznavalcev in osvojil marsikatero brbončico in nagrado. Poskusili smo še Ginger Gin z lovorjem in citrusi ter koktejl Negroni. Celotna zgodba Brina je lep primer, kako se tradicija, lokalne sestavine in inovativnost lahko združijo v uspešno butično podjetje s prepoznavno osebnostjo in vizijo.
Ekskurzija je pokazala, kako raznolike in inovativne prakse živijo v naši regiji.
Hvala vsem, ki ste soustvarili dan.
Comments are closed.