Novosti na področju ureditve statusa upokojenih s.p.-jev

Pred vami je najbolj aktualno pojasnilo ZPIZ-a o upokojenih s.p.-jih. Za koga je pomemben  rok 31.1.2015 in za koga 31.12. 2015.

Rok za uskladitev do 31.12.2015  oz. podaljšanje prehodnega obdobja za 1 leto velja za tiste upokojene s.p.-je, ki so na popolnoma zakonit način uveljavili t.i. »izvzem iz zavarovanja« po 18. členu ZPIZ-1 in potem pogoj imeli vseskozi izpolnjen, npr. vsaj 1 zaposlenega.

Rok za uskladitev do 31.1.2015 ne velja le za tiste, ki so bili v preteklih mesecih procesirani bodisi, že dobili odločbo ZPIZ-a o ugotovitvi lastnosti zavarovanca (ali zgolj obvestilo, da bodo začeli s postopkom ugotavljanja lastnosti zavarovanca), ampak tudi za tiste, ki od ZPIZ-a niso dobili niti odločbe niti obvestila, pa iz dejanskega stanja izhaja, da bi jih lahko dobili. Na ZPIZ-u so pozno jeseni imeli še par sto primerov »na lagerju«, vendar so zaradi pričakovane spremembe zakona o matični evidenci, počakali s postopki.

Vsi tisti, ki jih bremeni rok za uskladitev z dnem 31.1.2015 naj bi v teh dneh dobili individualni dopis ZPIZ-a za ureditev lastnosti zavarovanca, toda četudi ga kdo ne bo dobil, pa je v dvomih, naj se obrne na krajevno pristojno enoto ZPIZ-a in to pravočasno uredi.

Pri tistih, ki tega ne bodo pravočasno uredili, bo ZPIZ po uradni dolžnosti ugotovil lastnost zavarovanca od 1.2.2015 dalje, četudi se bo to zgodilo z zamikom. To lahko spet pomeni vračilo penzije za nazaj kakor tudi plačilo prispevkov za nazaj.

V izogib problemom, si nemudoma uredite zadeve.

Celotno informacijo, ki jo je Obrtna zbornica prejela od Zavoda za invalidsko in pokojninsko zavarovanje Slovenije si lahko preberete s klikom na naslednji gumb Sporočilo za javnost (PDF)