Delavnica “Obvladovanje kostno-mišičnih obolenj

»Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu«

Bolezni gibal so najpogostejši razlog za hude, kronične bolečine in telesno prizadetost več sto milijonov ljudi po svetu. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, sta vsako leto na račun bolezni mišično-kostnega sistema in vezivnega tkiva izgubljena več kot dva milijona delovnih dni. Ta skupina bolezni je v primerjavi z ostalimi skupinami oz. razlogi za bolniški stalež daleč najbolj pogost razlog odsotnosti z dela in invalidnosti delavcev.

Zavedanje delodajalcev o pomenu preprečevanja bolezni mišično-kostnega sistema je ključnega pomena za zdravje delavcev in uspešnosti celotne delovne organizacije. Kako se lahko učinkovito soočite z izzivom in pripomorete k boljšemu zdravju v vaši organizaciji? Udeležite se  delavnice, ki jo za vas v okviru projekta Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih za vas pripravlja Območna obrtno-podjetniška zbornica Koper.Delavnica je namenjena delodajalcem in samozaposlenim.

Z letom 2011 je stopil v veljavo Zakon o varstvu in zdravju pri deli, ki od delodajalca zahteva tudi načrtovano izvajanje promocije zdravja na delovnem mestu (27. točka 76. člena). Udeležbo na delavnici lahko vključite v svoj program promocije zdravja na delovnem mestu.

Delavnica »Obvladovanje kostno-mišičnih bolezni in poškodb pri delu«

bo potekala v  sredo,  24.februarja 2016 od 17.00 do 18.30 ure v prostorih OOZ Koper.

Iz vsebine delavnice:

  1. Sklop – teoretični del
  • Vloga hrbtenice in dejavniki, ki vplivajo na bolečino ter nastanek kroničnih sprememb
  • Pravilna drža pri sedenju za računalnikom, pri hoji in stanju
  • Pomen počitka in pravilni/razbremenilni položaji za ležanje
  • Pomen krepitve mišic medeničnega dna

V teoretičnem delu bodo udeleženci pridobili konkretna in uporabna znanja, ki jim bodo v pomoč pri razumevanju mehanizmov nastanka bolezni in poškodb mišično-kostnega sistema ter pri zavedanju lastne vloge v skrbi za zdravje.

  1. Sklop – praktični del
  • Vaje za raztezanje, gibljivost in moč.
  • Priporočila za vadbo v domačem okolju.

Praktični del je zasnovan dinamično. Vsem udeležencem omogoča aktivno vključitev.   Udeleženci se bodo naučili pravilno izvajati vaje za izboljšanje gibljivosti, raztezne vaje in vaje za moč vse od: glave, vratu, podlahti, prstov, ramenskega obroča, trupa in nog. Vaje se lahko izvajajo tudi na delovnem mestu in omogočijo hitro, učinkovito razbremenitev ter posledično večjo storilnost.

  1. Gradivo za udeležence

Vsak udeleženec bo prejel uporabno gradivo, ki mu bo v pomoč pri načrtovanju in izvajanju aktivnosti za preprečevanje in obvladovanje bolezni in poškodb mišično-kostnega sistema.

Delavnico bosta izvedli Barbara Oštir,dipl.m.s. in Petra Poznič, mag.kin

Prijave na seminar sprejemamo do 19.2.2016 pri Andreji Kozlovič, po elektronski pošti na e-naslov: andreja.kozlovic@ozs.si ali na tel. 05/61 390 13 ali 041/725125.

Udeležba na seminarju je brezplačna!

 

»Projekt Obvladovanje kostno – mišičnih bolezni in poškodb pri delu v obrtnih dejavnostih je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije«.